torsdag 30. mai 2013

Norske band i Blues Challenge i Memphis - written for Norwegian Bluesnews February 2011

Norske band i Blues Challenge i Memphis

The 27th International Blues Challenge (IBC) gikk av stabelen 1.-5. februar i Memphis, Tennessee. Dette er verdens største talentkonkurranse for usignerte bluesartister, og i år omfattet konkurransen 110 band. 700 musikere med ca 510 opptredener fordelt på 40 stater og 13 nasjoner viser hvor enormt dette er. Norge var i år representert med The Urban Blues Band (bildet) og Rita Engedalen & Morten Omlid.
I år var det for første gang to norske band med. Union Blues Band anno 2010, The Urban Blues Band, var påmeldt av Norsk Bluesunion og deltok i klassen for band. I tillegg var Rita Engedalen & Morten Omlid under navnet Rita Engedalen Blues Duo, påmeldt i kategorien solo/duo. Begge satte sine spor underveis. Tirsdag 1. februar spilte begge på FedEx International showcase hvor 20 ”utenlandske” band/artister ble presentert med ca 15 minutters spilletid hver. Det var mange anerkjennende nikk og kommentarer til begge to.

I konkurransen som begynte onsdag var det 30 minutters spilletid og strenge regler. Det blir minuspoeng dersom man spiller over tida. Dersom man promoterer egne CD-plater kan det også gi minuspoeng. Jeg så flere ganger artister som tok lange lydsjekker fikk beskjed om at de begynte å ta tida. I tillegg var det eksempler på at folk som etter spilletida prøvde å presentere bandet, fikk det tolket som overtramp. Slike hendelser kan være med å avgjøre om man kommer videre eller ikke.

The Urban Blues Band
spilte begge kvelder under konkurransen på legendariske BB Kings Blues Club og var veldig fornøyd med det. En av årsakene til dette var nok at dette stedet var et av få steder som hadde Hammond B3, noe som bandets nyeste medlem Dan Tømte måtte ha. Dan Tømte deltok på The IBC også for to år siden med unionsbandet Shuffle Service, og er kanskje med det eneste nordmann som har deltatt to ganger. Urban Blues Band fikk med seg publikum i begge settene.

Rita og Morten
spilte begge kvelder på Kings Palace 50 meter fra BB Kings, og heldigvis ble det mulig å få med seg begge gig’ene hver kveld. De leverte to solide sett og fikk veldig god respons fra publikum. (Bildet under).

Det deltok 10 band på hvert sted og fire gikk videre til semifinalen fredag. Ingen av de norske gikk videre, men det var likevel ingen grunn til surmuling da dette har vært en gyllen sjanse til promotering og kontaktknytning som garantert vil være nyttig videre.
Når dette er sagt var det likevel rart for undertegnede at fire av ti band skulle rangeres foran de norske. Riktignok fikk vi ikke sett alle artistene på hvert sted, men med hånda på hjertet (og i et forsøk på å være upartisk) så vi ingen som var bedre enn de norske. Dette er imidlertid selvsagt subjektivt både for undertegnede og for dommerne.
Et fellestrekk for både The Urban Blues Band og Rita Engedalen Blues Duo var at de var bandene som utvidet bluesbegrepet mest av dem jeg hørte. Tradisjonelt er amerikanerne glad i blues som ikke utfordrer sjangergrensene i særlig grad. The Urban Blues Band har elementer av rock og bluesrock, og folk/countryassosiasjoner dukker nok fort opp til de som lytter til Rita og Morten. Da glemmer man at den gamle Hill country bluesen jo nettopp inneholdt elementer av de forskjellige stilartene.

Finale
Finalen lørdag ble som vanlig holdt på The Orpheum, et kjempestort teater i tre etasjer i den gamle skolen. Et mektig skue både for publikum og artister. Finalen varierte i kvalitet men bandklassen ble nok dominert av gitarblues, selv om noen skilte seg ut.
I klassen for solo/duo ble det en litt overraskende tysk seier til duoen Georg Schroeter og Marc Breitfelder fra The Baltic Blues på henholdsvis piano og munnspill. Duoen har holdt på i 21 år og har gitt ut 16 album og vært vinnere av henholdsvis Baltic Blues Challenge 2009 og German Blues Award 2010.
I klassen for band ble det seier til The Lionel Young Band fra The Colorado Blues Society. Et kjempeband hvor Lionel Young er en karismatisk frontfigur som spiller bluesfiolin på en måte som sjelden er hørt. Han spiller ”bluesgitar” på fiolinen og når han bruker buen høres det ut som en slidegitar i fullt kjør. Uten tvil en populær seier for mannen som i 2008 vant finalen for solo/duo acts. Dermed er han den første som hur vunnet begge prisene i IBC.

Gitaristprisen
gikk til Rob Blaine fra Chicago fra bandet Rob Blaine’s Big Otis Blue. Klassisk Chicagoblues med ekstra trykk på gitarsoloer. I konkurransen for band ble de nummer tre.
Det var imidlertid mange band som man må merke seg. Her er et knippe som det anbefales å lete opp: Grand Marquis, Alex Wilson, Valerie June, Mud Dog, Harrison “Sweet Taste” Kennedy, franske Mountain Men.
The Urban Blues Band sammen med Billy Gibson, fra v. Dan Tømte, Trond Johansen, Gibson, Birger Meyer Gjerdrum og Ottar Tøllefsen.

Beale Street
I tillegg til selve musikken er det viktig å få med seg inntrykkene rundt hele miljøet rundt Beale Street. Kjerneområdet på Beale Street er knappe 250 meter langt og innenfor det området vrimler det av spillesteder. Det mest kjente stedet er nok Rum Boogie Café som har live blues sju dager i uken. Det var mange høydepunkt og et var Trampled Under Foot med gjester, som spilte lørdag både på Rum Boogie Café og The Kings Palace. Livekonserten på Notodden i 2009 er nå kommet på vinyl og LP’er ble satt på scenen under konserten på Rum Boogie Café. Etter TUF-konserten ble det jam med bl.a. Bob Margolin, Matt Hill, Sean Carney, Liz Mandeville, Phil Gates, Nick Schnebelen, Vince Johnson og vinnerne av årets IBC.
Et annet høydepunkt av Brandon Santini, Victor Wainwright, Josh Roberts (fra Reba Russell Band) og Greg Gumpel som spilte flere kvelder på The Blues Hall vegg i vegg med Rum Boogie Café. Mange trakk inn der etter hvert.
Valerie June var en av artistene man bør merke seg for framtida

IBC er også stedet for å få nyttige kontakter spesielt hvis du er musiker eller jobber med booking. Mange artister kommer på de forskjellige konsertene og visittkort byttes stadig. Jamsessions foregår over hele byen.
Hver dag var et deltakerband invitert på amerikansk frokost-TV, og Rita Engedalen Blues Duo var et av innslagene som ble invitert med for å spille et par låter. Dessverre er amerikansk sensur ganske så ufrivillig latterlig noen ganger, og de ble kuttet midt i en låt fordi låta inneholdt banneord. Ganske spesielt, men definitivt en opplevelse for Rita og Morten. Uansett ble det en meget god promotering av to gode musikere.
Urban Blues Band ble intervjuet av Liz Mandeville i Chicago Blues Guide som er et amerikansk nettsted som har som mål å promotere bluesen i Chicago, men som også tar for seg bluesen andre steder i USA. Det samme ble for øvrig også undertegnede så det ble mange norske som fikk uttrykt seg i media der borte.
Tekst og bilder: Sveinung Lervåg
written for Norwegian Bluesnews February 2011- http://www.bluesnews.no/forsiden/2-siste-nytt/995-norske-band-i-blues-challenge-i-memphis

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar